Eind augustus

Tjonge, wat vliegt de tijd. Is het opeens al eind augustus. De dagen worden alweer opvallend korter, maar gelukkig is de zomer nog niet ten einde. Tjonge wat hebben we de afgelopen weken genoten van het heerlijke weer, en dat doen we nog steeds. Temperaturen van rond de 25 graden, met een enkele uitschieter boven de 30. Af en toe een verfrissende onweersbui. Gewoon hele dagen buiten kunnen zijn, zonder meteen nat te worden van het zweet. Ja, dit is toch echt wel 1 van de redenen waarom we weer in Frankrijk zijn gaan wonen.

Niets ten kwade over Portugal, want daar hebben we met heel veel plezier gewoond, en is echt een heerlijk land. In Portugal woonden we erg afgelegen, en hier in Frankrijk maken we veel meer deel uit van het dagelijks leven. We hebben natuurlijk geprobeerd een beetje in te burgeren door op de avondmarkten te gaan staan, wat erg leuk was om te doen en uiteindelijk ook redelijk succesvol was. Mensen herkennen ons nu en weten wie we zijn. We gaan bijna wekelijks naar de markt op maandagmorgen om de lokale producten te kopen. Zo fijn om dat dichtbij te hebben. We hebben echt geluk met het dorp, er wordt zoveel georganiseerd, iets wat we van te voren helemaal niet wisten.


Zo was er een paar weken geleden een 3 daags festival : les Comboros. Werd al voor de 8ste x georganiseerd. Er werden grote tenten opgebouwd, erbij het meer was een groot camping terrein voor de festivalgangers. Het was een festival met oude traditionele muziek, veel oude instrumenten werden er bespeeld, en nog leuker was dat er volop gevolksdanst werd. De eerste avond keken we onze ogen uit! Overal werden ook workshops gegeven, oa om al die dansjes te leren…..gaan we volgend jaar doen. Echt verrassend hoeveel mensen enthousiast aan het volksdansen waren, van “rastaman” tot “oudere jongere”. Ook bezochten we een barok concert in de kerk…..nou zo krijg je dus wel een kerk vol. We zijn 2 avonden naar het festival geweest, was echt leuk. De 2de avond gingen Femke en Rob, die de gîte bewoonden, ook mee.

En dan is er elk weekend wel ergens wat te beleven in de omgeving. We bezoeken vaak een rommelmarkt, waar Ton oude bijlen probeert te vinden. Want ja zijn bijlen zijn er in trek, hij heeft er al velen verkocht, en ze worden steeds mooier!

En natuurlijk hebben we ook veel bezoek mogen ontvangen. Bauke en Hanke vierden een week vakantie in de gîte, zo ook Rob en Femke. Ruben, Rianne en de kinderen (en 5 hondjes)verbleven op de camperplek met hun grote bus en Jan en Cecile stonden die zelfde week op de camping in het dorp met hun dochters en hond. We hebben een avond gezellig met elkaar gebarbecued. Deze week komen Hans en Janine een paar dagen op bezoek. De gîte is de afgelopen maand vrijwel onafgebroken verhuurd geweest.

En beetje bij beetje rollen we langzaam weer het Franse systeem binnen. De eerste 3 maandelijkse belasting aangifte is gedaan. We zijn bezig om de gîte toch geregistreerd te krijgen, ook weer ingewikkeld, dus hebben we eind volgende maand een afspraak met een persoon van de belasting die spreekuur heeft in het dorp. Ook hebben we bij de gemeente aangemeld dat we een gîte verhuren. Dan zitten we als het goed is eind deze week beiden in het ziekenfonds. Afmelden in Portugal was ook nog niet zo simpel, bij mij is het gelukt, maar van Ton nog geen bericht gehad. En dan de Hymer. We hebben het certificaat, na een dag zwoegen om het via het internet aan te vragen, binnen, zodat we een oldtimer kenteken aan kunnen vragen. Nu de volgende stappen, wat ook nog niet eenvoudig is. Maar goed de eerste stap is gezet.

Foto’s van de Hymer met de krant van die dag om te laten zien hoe hij er nu uit ziet, uiteraard zonder schoorsteen en houtkachel!

Omdat we nog niet op pad kunnen met de camper zijn we het afgelopen weekend maar weer eens erop uit gegaan met het busje. Hoppa bed er achterin gezet, zodat we daaronder wat spullen kwijt konden, koelbox erin, honden manden en hupsakee, onderweg naar de Lot. We hadden zondag afgesproken om te gaan lunchen bij onze oude buurtjes Chris en Phill in Saint Denis. Zaterdag avond in Martel uit eten geweest in het gezellige en mooie oude centrum en ‘s nachts aan de Dordogne geslapen. Ietwat krap met 2 honden ook in bed, maar het mocht de pret niet drukken. De volgende morgen was er een Brocante markt in Quatre Routes du Lot, waar we mijn oude collegea van de kringloop tegen kwamen. Heel leuk om ze weer te ontmoeten! En natuurlijk hebben we bij Chris en Phill heerlijk gegeten en lekker bijgekletst. Ton heeft er nog met zijn detector gelopen in de hoop oude Romeinse munten te vinden, maar helaas, vooralsnog zonder succes.(Hij gaat voor de herkansing, want Uxellodunum- het laatste bolwerk van de Galliers, Caesar is er hoogstpersoonlijk heengegaan om orde opmaken te stellen- ligt op een steenworp afstand van het zoekterrein).


En de groentetuin…..daar groeit alles nog steeds als kool. De vriezer zit inmiddels vol met courgettes, bloemkool en sperzieboontjes. Ook oogsten we nu komkommers, tomaten, rode kool, spitskool, andijvie en verschillende soorten sla, pompoenen. Pepers en paprika’s moeten nog rood worden en de aubergine’s nog wat groter groeien. Inmiddels ook al de nodige potten jam gemaakt: bramen-,mirabellen- en pruimen jam. We hebben echt teveel courgette planten: zo vries je er 3, in blokjes gesneden in, zo heb je er weer 4 bij. Ze zijn ook al gedroogd, en in zoetzuur ingemaakt. We kunnen elke dag wel courgettes eten en dan nog hebben we een overschot! Inmiddels ook alweer groentes voor gezaaid voor de wintergroentes. De tuinen blijven ons wekelijks verrassen!

En zo vliegt de zomer dus voorbij, alhoewel hij voorlopig qua weer gelukkig nog wel even duurt.