Olijven olijven

Is het echt pas een half jaar geleden dat Annemieke en ik tegen elkaar zeiden; “een stuk grond met olijvenboomgaard in Portugal, zou dat wat voor ons zijn”? Geïnspireerd door de olijvenpluk vorig jaar in Griekenland en toevallig toch op weg naar Portugal sprak dat idee ons aan. En zo belandden we na een korte aanloop en zoektocht drie en een halve maand geleden zomaar op Quinta Arrancada, met de verwaarloosde 7 hectare land en een evenzo slecht onderhouden olijfboomgaard. Welnu, dingen gaan soms snel, zeker als je niet alleen maar droomt maar ook doet. Dromen doen is ons beide op het lijf geschreven, en ach, olijfboer en boerin stond nog niet op onze CV, dus des te meer reden om ook nu weer eens in het diepe te springen.

18 november nu, en sinds ruim een week bezig met de olijfpluk. Onze zorg voor de bomen de afgelopen maanden heeft zijn vruchten afgeworpen, de bomen hangen tjokvol met prachtige gezonde olijven. Een mooi plukteam stond klaar; vriend Eugène , Duitse vriend Thomas, de Engelse Karen en Richard en wijzelf, een bont gezelschap klaar voor de start. Een paar dagen moesten we de start opschorten in verband met regen, maar 12 november konden we met een stralende zon beginnen. We plukken met de hand, in tegenstelling tot ons plukavontuur in Griekenland, waar we ook machinaal plukten. Het gaat iets langzamer, maar is zoveel prettiger, geen lawaai, geen generatorstank. En ook geen beschadiging van de boom, takken en bladeren. Lekker Zen.

Na 2,5 dag de eerste lading naar de pers, 50 km verderop. (om de beste kwaliteit olie te verkrijgen moeten de olijven binnen 3 dagen na de pluk geperst worden). Transport is wat behelpen. We gebruiken Thomas’ camper, maar daarvoor moet eerst een deel van de inrichting uitgebouwd worden. Improvisatieboeren zijn we nog, maar we denken in oplossingen, dat helpt. Nadat de olijven bij de pers van wat blaadjes en takjes ontdaan zijn, (worden er uit geblazen met een machine) worden ze gewassen en gewogen. 607 kilo, joepie, een mooi begin.

Daarna de molen in waar ze tot pulp gemalen worden, dan geperst, en daarna in de centrifuge om water en olie te scheiden. Het resultaat van de eerste lading; 80 liter koudgeperste geweldige olijfolie.

Van olijf tot olie (zie hieronder)
De eerste 80 liter!
De verse olie

proeven met brood en een wijntje

We zijn superblij en trots. Het voelt zo overweldigend; iets bedenken of willen, de focus erop, het doen en dan de bevestiging krijgen dat alles kan. (wisten we beide eigenlijk al), ja echt, als je iets genoeg wenst en/of wil kan het gewoon. Vrijwel zonder uitzondering. Dat maakt ons blij, dankbaar ook.

takjes eruit zoeken
plukken tot de zon onder gaat

Het weer bleef zonnig, dus de pluk ging ondertussen gewoon door. Wat een geweldig team en samenwerking. Het was niet alleen plukken, ook de netten moeten steeds verplaatst, de kisten en zakken gevuld en versjouwd (laatste bleek het beste op de motor te gaan), de ladders van boom tot boom gebracht en niet te vergeten het bereiden van de lunch en avondmaaltijd voor de hele club.

lunch

De tweede batch kon na 2,5 dag ook naar de pers. Dit keer kozen we niet voor de camper als transport maar ons boodschappenwagentje de Nissan Almera. Flink proppen was het devies, kont van de auto haast op de grond, maar het is gelukt (beetje burgerlijk ongehoorzaam, zwaar overladen, maar gelukkig geen politiecontrole onderweg).

 Na weging bleek het 580 kilo, waanzinnig dat dat in zo’n klein autootje past. Morgen halen we de olie van de tweede batch op. Ondertussen is Eugène weer vertrokken naar Nederland, Thomas is zuidwaarts naar de Algarve gereden en is het gaan regenen. Een verplichte (maar ook best welkome) plukstop dus. Wachten op droger weer is het devies. De laatste pakweg 30 % hangt nog aan de bomen en wacht om geplukt te worden. De kachel brandt, buiten regent het, ik typ, Annemieke is net klaar met het definieve ontwerp voor de etiketten. Komende week nog regen voorspeld, dus een mooi moment om te beginnen met bottelen. We vinden onszelf best stoer! Life is a beautiful challenge.

Nieuwe ontmoetingen

De afgelopen tijd weer veel nieuwe mensen leren kennen. Zo kwam Frank ons paardenmest brengen, een weldaad voor de jonge fruitbomen en voor de moestuin, want de grond is hier vrij arm. Frank, een Nederlander die hier niet zo ver vandaan woont.

stapel paardenmest

We hadden al gehoord dat hier Nederlanders in de buurt zouden wonen, en die hebben we nu daadwerkelijk ontmoet. Heel leuk; een jong stel met 2 kleine kinderen. Ze wonen hier al 4 jaar en zijn reuze blij eindelijk een soort van buren te hebben. (1 km afstand) En wij vinden dat ook erg fijn! De dag na de eerste ontmoeting nodigden ze ons al uit om bij een vriend pizza te gaan eten. Die vriend was een Engelsman die hier ook niet zover vandaan woont.

Kaya ons “buurmeisje”

Ook kwam Safina, een Duitse jonge meid, hier als eerste workawayer werken. Erg fijn om hulp te hebben bij het snoeien van nog altijd veel bramen en het verbranden van heel veel snoei afval.

Safina is ook heel creatief en heeft voor ons een naambord gemaakt en ons geholpen bij het ontwerpen van een label voor de flessen olijfolie. Na ruim een week is ze weer vertrokken, maar voor die tijd waren Karen en Richard al gearriveerd. Een Engels stel die in Frankrijk wonen. Ze komen ons helpen bij de olijfpluk. En natuurlijk voor die tijd met andere klussen. Helaas werkt het weer niet erg mee. Het regent veel en we hebben de start van de oogst ook wat dagen uitgesteld ivm de regen. We hopen nu dinsdag de 13de te beginnen met de pluk.

ons naambord (met Safina)

https://www.workaway.info/122438623796-en.html

Bovenstaand is de link naar onze workaway site.

Vandaag komt Eugène aan, hij komt speciaal voor de olijfoogst. Voor hem wel jammer dat het slecht weer is en we dus later starten met de oogst. Maar desalniettemin zijn we blij met zijn komst.

Door al het natte weer zijn ook de paddenstoelen de grond uitgeschoten. Er blijken hier eetbare te staan; de grote parasolzwam. We hebben er best veel. Ton durft het echter niet aan om ze te eten zonder ze door een expert te hebben laten onderzoeken. Hij wilde ook niet dat ik het risico nam, dus helaas, nog niet van deze lekkernij gegeten. Hopelijk zijn we volgend jaar 100% overtuigd dat dit een eetbare soort is. Naast de parasolzwam ook nog ander paddenstoelen ontdekt in vele kleuren en maten. En ook heide groeit en bloeit op ons terrein.

En onze laatste ontmoeting is die van een klein puppy die gisteren opeens onder de vrachtwagen zat. Een verdwaald jong hondje, bang en vermagerd. Tja, wat doe je dan…..eten geven dus! Nadat Ton dat had gedaan liep hij overal achter Ton aan, wat het wel lastig maakte om nog wat buiten te klussen. Hij wilde namelijk bomen zagen in de vijver. Door de regen loopt deze langzaam weer vol, dus moet dat nu wel gebeuren. Omdat ik in Castelo Branco was, liet Ton de pup alleen achter in de vrachtwagen. Na een halfuur had de kleine man er één grote puinhoop van gemaakt!! Overal lagen spullen en een aantal stropdassen van het vliegengordijn waren verscheurd. Tja, een pup in huis, hoe was dat ook alweer? Toch is het een pienter hondje. Hij had al snel zijn plekje op de bank gevonden, en het opvoeden is begonnen.

Paco

Betekend ook weer onderbroken nachten, want deze kleine man kan het nog niet een nacht volhouden zonder zijn behoeftes te doen. Helaas was deze eerste nacht ondanks het nachtelijke plassen en poepen te lang, want vanmorgen lag er een fraaie boles op de tafel en achter de kachel.De darmen van het beestje, die we overigens Paco hebben gedoopt, moeten weer wennen aan eten. Hij is erg mager en we weten natuurlijk niet hoelang hij heeft rondgezworven en wat hij in die dagen gegeten heeft. Vanmorgen samen met hem en Lotte de dagelijkse ochtendwandeling gemaakt. Hij huppelde vrolijk mee. Lotte moet nog wel wennen aan zo’n kleine dreumes in huis en laat dan ook regelmatig een corrigerende blaf of grom horen. Ze wil wel graag met hem spelen, maar hij is nog wat te klein en als Lotte te wild doet vind Paco dat eng.

Paco

Morgen gaan we met Paco naar de dierenarts  (vandaag gesloten) om hem te laten onderzoeken en om te zien of hij gechipt is en er misschien een eigenaar achterhaald kan worden. Als die er niet is, zullen we opzoek gaan naar een nieuw baasje, want een 2de hond komt ons gewoon niet zo goed uit in onze kleine huis op wielen, en zeker niet met onze reisplannen die we nog hebben. Maar goed, zolang er geen nieuw huis voor hem is gevonden zullen we hem natuurlijk liefdevol verzorgen en ’s nachts uit bed gaan om hem uit te laten, al dan niet in de regen!